Groei is de ambitie van vrijwel iedere ondernemer. En natuurlijk ook uw ambitie. Want ondanks de economische malaise ziet u de omzet stijgen, groeit het aantal medewerkers of ziet u tenminste allerlei kansen voor uw bedrijf. En als ondernemer gaat u uw verantwoordelijkheid niet uit de weg. U bent van alle markten thuis en zo niet, dan zorgt u dat u de nodige kennis oppikt. Helaas houdt uw winstgroei de omzetgroei niet bij. U werkt zich te pletter en houdt onder de streep niet meer over dan eerder. Zou dit niet slimmer kunnen?
Als starter kon u alles nog behappen. Nu uw bedrijf echter groeit en misschien zelfs wel internationaal gaat, is het een ander verhaal. Dagelijks loopt u tegen allerlei vragen aan. En die vragen gaan van verkoop tot management en van financiën tot leidinggeven. Om nog maar te zwijgen over juridische vragen en vragen over HRM en ICT. Om uw winst verder te laten groeien zijn bedrijfseconomische vaardigheden van belang. De helft van de MKB-ondernemers heeft echter geen bedrijfseconomische achtergrond.
Hoe kom ik aan mijn bedrijfseconomische kennis?
U heeft ongetwijfeld wel eens meegemaakt dat een bedrijf in uw omgeving, ondanks het feit dat dat bedrijf groeide, bij gebrek aan cashflow toch failliet ging. Zeker nu banken minder financieren, kan dat gebeuren. Waarschijnlijk is het bedrijf steeds harder zijn best gaan doen, zich nog meer voor de klanten gaan inspannen, maar daarmee was het probleem niet opgelost. Wat het bedrijf had moeten doen, is meer bedrijfsmatig naar de onderneming kijken. Het opstellen van het bedrijfsplan, inclusief financiële paragraaf, is altijd van belang, maar zeker cruciaal in tijden van laagconjunctuur.
Nu is het op zichzelf niet zo moeilijk om een plan te schrijven, Waarschijnlijk heeft u bij de start van uw bedrijf ooit ook een plan opgesteld, om bij de bank te kunnen aankloppen. Helaas geven banken op dit moment niet thuis. U dient dus zelf een strategie te bedenken om de groei te kunnen financieren. Kennis inhuren is natuurlijk een mogelijkheid, maar dat kost u vrijwel zeker meteen de winst die u uit de groei weet te realiseren.
Gewoon dus maar beginnen met het schrijven van dat plan En u hoeft het natuurlijk niet alleen te schrijven. Er zijn vast medewerkers binnen uw bedrijf die u kunnen helpen. Een bedrijfsplan hoeft helemaal niet volgens het boekje te worden opgesteld, dat kan gewoon vanuit de eigen praktijk. Het gaat erom dat u nadenkt over uw bedrijf en binnen uw bedrijf de discussie aangaat. Er zijn op internet prima modellen te vinden, vaak invulschema’s die u verder kunnen helpen zonder dat u de achterliggende theorie hoeft te kennen. Ga brainstormen met uw team om de modellen in te vullen.
Houd u er wel rekening mee, dat een plan hebben een ding is, maar dat er vervolgens mee gaan werken van u vraagt, dat u meer operationele taken delegeert aan uw medewerkers.
Een andere optie is, dat u zich zelf hierin ontwikkelt. Helaas hebben veel ondernemers wel een opleidingsbudget voor hun medewerkers, maar slechts 40% heeft een opleidingsbudget voor zichzelf. Bovendien bent u waarschijnlijk niet van het opleiden. In een klas zitten was vroeger meestal ook niet uw ding. Te veel theorie!
Opleiden on demand
Gelukkig zijn er tegenwoordig prima alternatieven voor het traditionele, klassikale opleiden. Manieren van opleiden die meer weg hebben van sparren, zodat u niet steeds zelf het wiel hoeft uit te vinden. U hoeft hiervoor ook de deur niet meer uit. Dat zal u aanspreken, want die tijd daarvoor had u nu toch al niet.
In de traditionele markt voor trainingen en opleidingen is men sinds jaar en dag gewend om in programma’s te denken. U dient uw probleem te onderkennen en vervolgens op zoek te gaan naar een opleiding die uw vraag gaat beantwoorden. Als u daarover nadenkt, is dat raar. U wilt antwoorden op uw vraag. U hoeft daar niet meteen een hele opleiding bij te ontvangen. Misschien heeft u wel meerdere vragen. En waarschijnlijk zijn die niet eens in één opleiding te ondervangen.
Het moderne opleiden zal veel meer ondersteunend dienen te zijn aan de veranderingen die organisaties voorstaan. Tegenwoordig verwacht de klant en meer snelheid en meer maatwerk. Leervragen (generiek en specifiek) zullen vooral liggen op situaties die zich tijdens het proces afspelen, “Hoe manage ik mijn klant of project?”, “Hoe ga ik om met dit probleem?”, “Hoe blijf ik bij op mijn vakgebied?”, “Hoe houd ik organisatorische veranderingen bij?”, ‘Hoe organiseer ik mijn groe?i”. Praktijkmomenten die meteen om een oplossing vragen. (Zie ook ‘Kennis is geen asset maar wel noodzakelijk’.)
Gelukkig zijn er betaalbare alternatieven die het programma hebben losgelaten en die vanuit uw vraag werken, on demand als het ware, samenwerkingen waarin u niet alleen komt tot het opstellen van een bedrijfsplan, maar die ook ondersteuning bieden op momenten dat er vragen rijzen bij de implementatie. (Zie ook ‘Het nieuwe opleiden is vraaggestuurd’.) En die alternatieven zijn er niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw medewerkers.
Een ondernemer die ook de bedrijfsmatige kant beheerst is automatisch een betere ondernemer. En met ondersteuning on demand zult u minder tijd kwijt zijn met bureauwerk, omdat dit u gemakkelijker afgaat, zodat u meer tijd overhoudt voor het echte ondernemen, voor uw klanten. Daarmee wordt ondernemen nog leuker en krijgt u vooral ook loon naar werken.Ondanks de economische malaise ziet u de omzet stijgen, groeit het aantal medewerkers of ziet u tenminste allerlei kansen voor uw bedrijf. Helaas houdt uw winstgroei de omzetgroei niet bij. Zou dit niet slimmer kunnen?
The post Groei kan ook zonder groeistuipen appeared first on ZBC Kennisbank.